dijous, 1 de juliol del 2010

QUEBRANTAHUESOS 2010. Disabte 19 de juliol




La quebrantahuesos es provablement la marxa cicloturista més famosa de tot el territori espanyol, consta de 205km en que tens que pujar 4 ports començan per la localitat de Sabiñanigo, pasant per Jaca, i discorrent gran part de la prova per frança. Jo tenia moltes ganes de saber perqué la gent parla tant be d´esta prova, perqué participen mes de 8.000 persones de qualsevol lloc, i perqué intenten apuntar-se mes del doble, casi 16.000 cicloturistes que tenen que esperar a que te toque en un sorteig per accedir a la plaça com si fora un sorteig del gordo de Nadal.

Be, anem a la prova. El dia d´abans parlant quina roba ens ficarem, marca aigua aixi que el xubasquero imprencindible peró en estos casos sempre esperes que si cau algo d´aigua siga una cosa molt puntual. Com no, arribem en el temps justet. Si el desdejuny del hotel començava a les 5.30, nosaltres baixem a les 5.35 i sorpresa!!! estaven ja tots esmorçant. O siga que forem dels últims en arribar a Sabiñanigo, i ens coloquem practicament en la cua. El nostre hotel estava en Jaca a 15 km de l´eixida i damunt encara ens retrasem més perque Fernando no trobava la meitad de les coses. Jo previsor i com que feia fred ja de bon mati, agafe el guants llargs i el cubrebotas i pense que si després tinc calor ja meu llevaré. Quin ilus.

Comença la prova i Palau ja es fica nervios, lo que es trasllada en ritme frenètic i adelantant a tot el mon per l´esquerra, i un pelotó i a per un altre pelotó fins que arribem al km. 40 on comença el primer port. El Somport, son 19 km d´ascensió i a les primeres rampes es fica a ploure ja. La veritat es que el cel està molt peró que molt negre. Ens arrimem a un costat per a ficar-se el xubasquero i cap a dalt, el cel cada volta més negre i vejem que molta gent es torna cap enrrere ja. El port no es excesivament dur i es puja be pero la pluja no para i quan fem cim, no es veu absolutament res, la boira que hi ha es propia del mateix Londres de Mr. Sherloc Holmes i per aixó moltisima gent pren ja la desició d´abandonar. Ens aturem una mica per parlar entre nosaltres, pufffff quin panorama, pero decidim baixar a poc a poc. La carretera està molt perillosa, sobretot al principi de la baixà que no es veu res a mes de 5m i les curves son una mica tancades. Uns kilòmetres més avant s´amplia la carretera i son rectes allargades pero no para de ploure, i et fa mal el impacte de les gotes a la cara, pero el pitjor era el fred que començavem a soportat, calats fins els osos encara ens falta molta carrera i moltes hores. De pensar-ho m´entren ganes de ficar-me a plorar. QUIN FRED!!!

Arribem al segón port, Marie Blanque, es de 9km pero els últims 4 per damunt del 10% de desnivell, sense dubte al que mes por li tinc i en el pinyo de 28 preparat ja per a quan es fique xunga la cosa. Lo bo del port es que ja no tinc tant de fred, i quan arriba lo dur la calfona es important, a 9 ó 10 km/hora, la gent no diu ni mu!!! i molts fiquen el peu a terra, encara plou. I açi Palau fa un exibició barbara; a un ciclista se li cauen les ulleres a terra peró ningú para ni el propi ciclista que no se n´adona, tots li xillen pero ningu es capaç de parar i de repent, Paco "MOLA" Palau es des-cala i agafa les ulleres, es torna a calar en un rampa de mes del 11% i s´arrima al xicon com si res per donar-li-les. IMPRESIONANT. Fem cim, a mi ja m´ha costat i Fernando i Paco van sobrats pero com que no volen anar-sen es queden en tot moment en mi. Ara baixar de nou, nooooooooo preferisc anar cara amunt que no fa tant de fred. El dits de les mans començe a tindre-les congelades i tinc que anar apretant les mans per a que circule la sang.

Cap novetat fins a Portalet, quina bellesa de port, ara tenim per davant 29km, amb algun descansillo pero sempre cara amunt. Circulem al costat d´un riu, vegent una enorme casca a un costat de la muntanya, tot verd, molt de verd, pasem per davant d´una presa, etc. Total tardem 1h50m en arrivar fins dalt, i les meus forçes han estat a punt d´estallar. Ho he pasat prou mal i em pensava que no s´acabava mai. Tots el kilòmetres estàn senyalats i a partir del km.20 del port s´ha fet durisim, no me nota els dits de les mans i encara que anem cara dalt fa molt de fred, per supost continua la pluja. Arribem al km.25, i estic una mica agobiat, tan sols falten 5km. pero es que aixó es mes que pujar Barx o Sumacarcer puffffff toca ser fort mentalment. Com estaré que Palau em demane una barrita i no soc capaç de clavar-me la mà al maillot perque no tinc gens de sensibilitat a les mans, així que li dic -Paco, para ahi i te´l agafes tu.

Fins l´últim port, Hoz de Jaca en el 180 no va parar de ploure, es a dir, des del 40 al 180km ploguent. Pasem Hoz de Jaca que son 2km. al 10% sense problemes i OOOOHHHHHH!!!! apareix el sol. Ara ja es tot terreny favorable fins a meta i quan si el sol em carregara les bateries em trobe be, molt be despres de pasar tand de fred, així que li comenta als meus companys -va cabrons anem a tirar que jo encara tinc forçes. Encara no havia dit res i la locomotora Palau a mes 40km, a relleus en algún moment de Fernanando, i fins a meta així els tres, no paravem d´agafar a pelotons pero ningú tenia collons de seguir-nos. Ferem els últims 25km a tope com si fora un triatló sprint.

Aribem a Sabiñanigo ja, quin descans, ens felicitem els tres abans de creuar la meta, hem patit lo que no està escrit. Molt i molt de fred, moltisima gent s´ha retirat perque les condicions no eren gens bones. Ara ens queda reunir-nos en el nostres acompants i a per una cervesa i el dinar. Ahi estan Maria com sempre inseparable i la familia de Paco, la dona i les dos nanes petanes, es el millor moment de la cursa. Ja tenim excusa per tornar, hi ha que fer-la un dia de sol i disfrutar-la. Al final 7h52m.

1 comentari:

  1. Guille, esta vez, al cruzar la meta, que le pediste? Un bocata de chopped? Enhorabuena otra vez....

    ResponElimina